Thuiswerken op je laptop: hoe pak je het aan?

Werken op een laptop lijkt ideaal, en perfect geschikt voor de momenten waarop je thuis aan het werk bent. Een laptop maakt je flexibel: je kunt hem neerzetten waar je maar wilt, en overal en nergens aan het werk zijn. Maar hoe doe je dat op een manier die je op de korte en langere termijn geen lichamelijke klachten oplevert?

Alles zit erin!

Een laptop is handig, omdat het feitelijk een combinatie is van alles wat je nodig hebt in een computer. Er is de computer zelf, in een plat en lichtgewicht formaat. Maar ook de monitor is in de laptop ingebouwd, net als het toetsenbord en de muis. Enorm handig, zeker als je niet altijd op dezelfde plek werkt. Dat kan op kantoor zijn, zeker als daar veel gebruik wordt gemaakt van flexplekken. Maar ook onderweg of bij een klant kun je je laptop er snel en gemakkelijk even bij pakken. Daarnaast is een laptop ook ideaal voor mensen die regelmatig thuiswerken. Het apparaat neemt maar weinig ruimte in beslag, en kan werkelijk overal worden neergezet. Klap hem open, en je bent klaar om aan het werk te gaan.

Een laptop is echter niet ontworpen om vele uren achter elkaar aan te werken. Daarvoor is het design simpelweg niet geschikt. Het is de bedoeling dat je monitor zich op ooghoogte bevindt, terwijl je armen in een hoek van 90 graden gebogen op het toetsenbord en de muis uitkomen. Er is vrijwel geen laptop te vinden die je dit kan bieden; alleen de hele grote exemplaren met enorme schermen zouden in de buurt kunnen komen, al bevindt dan nog steeds alleen het bovenste deel van het scherm zich op de goede hoogte.

De laptopopstelling voor dagelijks gebruik

Is de laptop dan niet geschikt om dagelijks langere tijd aan te werken? Zeker wel. Je zal er alleen wat aanpassingen voor moeten doen.

Om een laptop op een manier te gebruiken die ergonomisch is, heb je om te beginnen een losse monitor nodig, of moet je je laptop zo kunnen plaatsen dat zijn eigen monitor een stuk hoger komt te staan. In dat geval heb je een los toetsenbord nodig, want daar kun je nu niet meer bij.

Op veel flexplekken zie je al een dergelijke opstelling, waarbij een docking station ervoor zorgt dat je niet met allerlei losse standaarden en snoeren aan de gang hoeft. Wat is een docking station? Heel simpel: zie het als een apparaat waar je naast je laptop ook randapparatuur als een monitor of toetsenbord op aan kunt sluiten. Ideaal op flexplekken, maar ook als je vaak thuis werkt. Je kunt je randapparatuur in het docking station laten zitten, en op momenten dat je naar kantoor gaat je laptop gewoon meenemen. Zo blijf je mobiel, maar werk je thuis wel op een ergonomisch verantwoorde manier.