Virtual Reality: Een andere realiteit
VR staat voor Virtual Reality. Hiervoor gebruik je een bril. Zodra je die bril opzet, lijkt het alsof je je in een andere werkelijkheid bevindt. Je kijkt met je ogen in een 3D scherm die door een computer gemaakt is. Wil je hier meer over weten? Lees dan vooral verder!
Wat kun je met Virtual Reality?
Zo’n VR bril kun je voor verschillende doeleinde gebruiken. Naast het feit dat het gewoon leuk is, kun je er bijvoorbeeld ook trainingen mee volgen, je kunt er foto’s en je kunt een VR Video laten maken, en je kunt er ook dingen mee verkopen. Denk aan een huis. Mensen kunnen virtueel binnenkijken en zodoende beslissen of ze het huis willen of niet. Je kunt een VR bril ook gebruiken voor amusement doeleinde. Denk bijvoorbeeld aan een achtbaan of een film. In de gezondheidszorg is zo’n VR bril ook handig. Men kan elkaar makkelijker helpen bij bijvoorbeeld psychische problemen.
Zijn er risco’s?
Dat lijkt allemaal te mooi om waar te zijn, maar toch is het waar. Echter, komen er soms risico’s bij kijken. Niet iedereen heeft hier last van, maar het zijn wel klachten die kunnen voorkomen. Denk aan misselijkheid, hoofdpijn, desoriëntatie en bijvoorbeeld kleine ongelukjes, zoals struikelen. Dit is meestal bij veelvoudig gebruik, dus het is aan te raden soms wat pauzes in te lassen. Ook is het niet helemaal zeker of het slecht is voor jonge kinderen. Fabrikanten nemen daarom het zekere voor het onzekere.
Bedrijven
Bij welke bedrijven kun je zo’n VR bril kopen? Je kunt een VR bril al vrij goedkoop bij bijvoorbeeld de Mediamarkt kopen maar als je naar een VR bedrijf wenst wat echt een specialist is kun je veel beter naar vrowl.nl surfen. Wel zit er natuurlijk een verschil tussen goedkoop en duur. De duurdere hebben bijvoorbeeld een betere beeldkwaliteit.
Zijn er nog andere producten?
Naast VR brillen heb je nog een VR houder. Dit is een houder waarin je je smartphone kunt zetten. Dit fungeert dan als een VR bril. Verder heb je nog twee soorten VR brillen. Je hebt een VR bril die je draadloos aansluit aan je smartphone, laptop of PlayStation en je hebt VR brillen waarbij dit niet kan. Hierbij zit alles wat je nodig hebt in de bril zelf.
Software
Voor je VR bril kun je verschillende software downloaden. Dit worden ook wel apps genoemd. Je kunt bijvoorbeeld Netflix kijken, je computer in 3D bekijken en nog veel meer. De mogelijkheden zijn haast eindeloos!