Als je het over software hebt, dan weet je vaak wel waar dat het over gaat maar hoe leg je uit wat het is? Een andere naam voor software is programmatuur. Het gaat dan over computerprogramma’s met bijbehorende data. Er kan een onderscheid worden gemaakt in toepassingsgebied of gebruikersgroep.

Soorten software

Er kan gesproken worden over privé software en dan gaat het over software voor thuis op de pc of voor op de spelcomputer. Daarbij kun je denken aan computerspelletjes, maar ook aan audioprogrammatuur of webbrowsers. Maar je hebt ook nog kantoorsoftware. Als je dan een softwarepakket koopt dan gaat het vaak over tekstverwerkers, presentatiesoftware en bijv. projectplanning. Vaak draait de kantoor software op de computer. Daarbij zou je kunnen denken aan de bekende Microsoft Office.

Je hebt ook nog bedrijfssoftware, dan gaat het wel over grotere softwarepakketten en die kunnen dan gebruikt worden door meerdere gebruikers. Ook bestaat er nog systeemsoftware, en dat is een besturingssysteem. Het zijn dan programma’s die je nodig hebt om een systeem te laten functioneren.

Veilige software

Het is van groot belang dat je aan de veiligheid denkt, hetgeen wat je kunt beveiligen kun je ook maar beter beveiligen. Zo zorg jij ervoor dat anderen er niet bij kunnen. Als je bijv. een eigen onderneming hebt, dan wil je graag dat alles in je eigen beheer is en dat derden er niet bij kunnen. Goede beveiliging is dan van belang dus laat je daar goed over informeren.

Welke software heb jij nodig?

Voordat je een keuze gaat maken welke software je gaat kopen, is het eerst verstandig om na te gaan wat je nodig hebt. Misschien kun jij wel een pakket kopen en dan ben je veel voordeliger uit. Het is dan een kwestie van combineren, wensen noteren en dan kijken welk pakket het beste bij je past. Zo kom jij heel eenvoudig tot de beste software die voor jouw bedrijf noodzakelijk is.

Eigen onderneming en software

Als je een eigen bedrijf hebt dan is het goed om te bekijken wat je allemaal moet hebben. Misschien beschik je al over een laptop of pc met de juiste software, maar het kan ook zijn dat deze een update nodig heeft. Dan is het goed om te kijken hoe de software momenteel functioneert en hoe dat je aan de update kunt komen. Soms kan het online en soms moet je deze kopen. Maar het is wel zo prettig als je alles zo up to date mogelijk hebt, dan kun jij er namelijk het maximale uithalen.