laptop

Deze laptoponderdelen kun je zelf vervangen

Het handige aan een laptop is dat het een compact apparaat is, dat je zonder losse onderdelen kunt gebruiken. Het lastige is dat alle onderdelen die in dat ene apparaat verwerkt zijn wel stuk kunnen gaan, en lastig te vervangen kunnen zijn. Gelukkig zijn er nog best veel laptop onderdelen die je wel zelf kunt vervangen.

De accu is vaak het eerst aan vervanging toe

Gebruik je je laptop veel, en is hij daarbij vaak afhankelijk van de accu, dan zal je zien dat deze vaak als eerste kuren gaat vertonen. Een accu is feitelijk een grote batterij, die je steeds opnieuw oplaadt en vervolgens gebruikt tot deze (bijna) op is. Zoals bij iedere batterij zal dit steeds wat minder goed gaan. Het vermogen van de accu neemt af, waardoor je zal merken dat je je laptop steeds minder lang kan gebruiken zonder hem tussentijds op te laden. Kon je eerst nog een volledige werkdag door, moet je nu opeens één of twee keer tussentijds met de oplader aan de slag.

Dit proces valt niet te voorkomen. Het is ook niet nodig om direct als je accu wat minder gaat presteren op zoek te gaan naar een oplossing, het is simpelweg een feit dat dit gebeurt. Gaat de kwaliteit zodanig achteruit dat werken bijna onmogelijk wordt, dan kun je de accu vervangen. Let op dat dit niet bij ieder type laptop zomaar kan, en lees de handleiding er goed op na. Wordt aangegeven dat dit alleen door een erkend reparateur mag gebeuren, houd je hier dan ook aan. Niet alleen houdt dit je garantie in stand, je hebt ook een stuk minder kans dat er tijdens de vervanging iets stuk gaat aan je laptop.

Welke onderdelen kun je makkelijk vervangen?

Er zijn ook laptoponderdelen die je vrij gemakkelijk kunt vervangen. De oplader bijvoorbeeld. Laadt je laptop niet meer op, dan ligt hier waarschijnlijk het probleem. Een oplader is wel gebonden aan een merk en type, zorg dus dat je op zoek gaat naar specifiek een Acer oplader als je laptop ook van dit merk is.

De muis en het toetsenbord die in je laptop zijn ingebouwd, zijn doorgaans erg lastig te vervangen. Toch betekent dit niet dat je laptop waardeloos is geworden als één van deze onderdelen het begeeft. Een laptop functioneert namelijk ook prima met een los toetsenbord of een losse muis. Het maakt het geheel wat minder compact, maar de functionaliteit blijft intact. Dit geldt ook wanneer het beeldscherm het probleem is: je kunt er dan voor kiezen een losse monitor op je laptop aan te sluiten, al wordt het dan natuurlijk wel lastiger om je laptop met je mee te nemen.