Is dedicated hosting de beste volgende stap voor jou?

Dedicated hosting kan voor de ene website eigenaar een grote uitkomst bieden, terwijl het voor de ander juist zonde is van het geld. Onder hosting verstaan we het verhuren van een plekje op het internet en dat wordt gedaan door middel van servers. De verhuurders worden hosts genoemd en deze bezitten één of meerdere servers. Jij kunt dan een plekje huren en een server delen met andere website eigenaren, of je huurt een volledige server voor jezelf alleen. Deze eerste optie heet shared hosting en de tweede optie heet dedicated hosting. Je kunt de volgende informatie gebruiken om te bepalen of dedicated hosting voor jou het extra geld waard is.

 

Dedicated hosting en shared hosting: een tegenovergestelde

Shared hosting is het tegenovergestelde van dedicated hosting. Je huurt een plekje op de server en de host plaatst zoveel mogelijk websites op de beschikbare ruimte. Het bedrag dat je betaalt, wordt onder andere beïnvloed door de omvang van jouw plek. Kies je voor een dedicated server, dan deel je deze plaats met niemand. De server is voor jou alleen en daar betaal je de host elke maand huur voor. Je betaalt voor de server zelf, voor de randapparatuur, de hardware en de plek in het datacentrum. Zij geven jou hier een verscheidenheid aan diensten voor terug, zoals een snelle website die nooit uitvalt en een periodieke back-up van je informatie.

 

Wanneer is een dedicated server voordelig?

Als je een beginnende website hebt, dan is een dedicated server niet nodig. De meeste mensen gaan dan ook pas naar dedicated hosting als hun bedrijf dusdanig is uitgebreid dat de andere opties niet voldoende meer zijn. Een dedicated server geeft je zekerheid en veiligheid, omdat de werking van je website niet beïnvloed wordt door de fouten van anderen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het indelen van je ruimte. Doordat je de ervaring van je bezoekers verbetert gaat je conversie ratio omhoog en krijg je ook van de zoekmachines een betere score. Met een dedicated server hoef je nooit bang te zijn om inkomsten of snelheid te verliezen.

 

Wanneer is shared hosting beter?

Shared hosting is beter voor kleine websites met weinig bezoekers en die weinig inkomsten genereren. Beginnende ondernemers zullen allereerst shared hosting kiezen en vaak wordt dit door cloud hosting opgevolgd. Als dat dan niet meer voldoende is, is dedicated hosting een logische volgende stap. Dedicated servers zijn bijvoorbeeld weggegooid geld voor informatieve websites, voor blogs en voor websites die diensten aanbieden. Cloud hosting is een goede optie als je van de voordelen van dedicated servers gebruik wilt maken, maar niet voor extra kosten wilt opdraaien.

 

Heeft een dedicated server ook nadelen?

Het belangrijkste nadeel van dedicated hosting is dat je hier veel meer voor betaalt. Als je dit eigenlijk niet nodig hebt, dan is dat weggegooid geld. Een ander nadeel is dat dedicated hosting ook niet erg efficiënt is. In plaats van het verdelen van de ruimte, wordt het weggegeven aan één gebruiker. Dat heeft als gevolg dat er meer servers nodig zijn en dat het dus ook niet de meest milieuvriendelijke oplossing is. Dat gezegd hebbende is een dedicated server in sommige situaties ideaal. Hopelijk heeft dit artikel jou meer duidelijkheid gegeven over deze exclusieve hosting optie.

 

Dedicated hosting sluit je natuurlijk af bij de allerbeste hostingpartij!