spoofing

Spoofing herkennen en tegengaan

Misschien heb je nog nooit eerder van de term spoofing gehoord of misschien wel. Spoofing betekent als iemand op het internet een truc gebruikt om de identiteit van een ander over te nemen. Hackers op het internet maken vaak gebruik van Phishing e-mails om achter persoonlijke gegevens te komen van mensen. Tegenwoordig wordt het niet alleen maar via het internet gedaan maar ontvangen mensen zelf sms’jes van hackers die zich voor doen als de ING of Rabobank. Phishing mails zijn hartstikke vervelend en gevaarlijk want je wil niet gespooft wordt op het internet. In dit artikel geven we tips mee over hoe met spoofing omgegaan kan worden.

Verschillende soorten spoofing

Hackers maken gebruik van 3 soorten spoofing manieren: e-mail, webiste en IP-adres. Om het spoofen tegen te gaan is het belangrijk alle vormen te herkennen.

E-mailspoofing

De bekendste vorm is e-mailspoofing. Iedereen ontvangt wel eens een e-mail van zijn of haar bank of een nieuwsbrief van een website waar je niet voor hebt aangemeld. Deze e-mails zien er écht en betrouwbaar uit maar zijn dat niet. Iedereen kan zo een e-mail maken en sturen naar mensen met de verkeerde bedoeling. Zulke neppe e-mails worden phising e-mails genoemd.

Websitespoofing

In een phising e-mail wordt vaak een link gedeeld met de vraag dat er op de link geklikt moet worden omdat er gegevens zijn verlopen. De link redirect naar een neppe website die precies lijkt op de echte website. Wanneer je gegevens invult komen deze gegevens bij de hacker terecht. Dit wordt websitespoofing genoemd. Open daarom nooit zomaar een link in een e-mail van een onbekende afzender.

IP-adresspoofing

De laatste vorm van spoofing is IP-spoofing, hierbij nemen hackers het IP-adres over van een webiste. Gelukkig is deze vorm van spoofing erg lastig en komt het niet vaak voor.

Tegengaan van spoofing

Om spoofing vanaf jouw website of webshop te voorkomen is het belangrijk dat je je niemand toegang geeft tot jouw webiste. Om e-mailspoofing te voorkomen moet er een DNS-record ingesteld worden op jouw e-mailadres. Hierdoor kunnen andere partijen geen gebruik maken van jouw e-mail waardoor spoofing niet mogelijk is. Dit kan je bij de instellingen doen van jouw webhosting server. Weet je niet goed hoe je dit moet instellen? Neem dan contact op met het webhosting bedrijf om het in orde te maken.