Foliedruk productiecomponent voor voedingsmiddelen

Foliedruk is sinds jaar en dag één van de speciale vormen van drukwerk die door een (relatief) beperkt aantal speciaaldrukkerijen aan de markt wordt aangeboden. Als toeleverancier voor de productie van tal van verpakkingen heeft de drukkerijwereld zich echter overbodig gemaakt. Hoewel er steeds meer externe partijen in staat zijn om heel snel met behulp van foliedruk stickers te leveren, kunnen zij niet op tegen volledig met de productie geïntegreerde oplossingen. Daar komt nog bij dat geïntegreerde systemen het qua efficiency ook altijd zullen winnen. Daardoor zal de drukkerij met het beste product de strijd uit oogpunt van kosten dus nooit kunnen winnen.

Foliedruk wordt tegenwoordig namelijk ook als productiecomponent bij het verpakken van levensmiddelen gebruikt. Dat stelt hoge eisen aan het productieproces. Een etiket voedingsmiddel moet – volgens EU richtlijnen – voor de eindgebruiker optimaal leesbaar zijn. Hij of zij moet precies weten wat er in de verpakking zit, hoe de producten zijn vervaardigd (denk aan allergieën) en wat de houdbaarheidsdatum is. Dit maakt, ongeacht het materiaal dat voor de bedrukking wordt gebruikt, een optimaal duidelijk schriftbeeld heel erg belangrijk. Maar dat is nog niet alles.

Printen op folie

Om het geheel aan voorwaarden in één keer te kunnen toepassen in het proces heeft Koenig & Bauer een bijzondere techniek ontwikkeld: thermotransferprinting. Dit is een contact printtechnologie. Dat betekent dat de printkop de verpakkingsfolie moe aanraken om een afdruk te produceren. Anders gezegd: de printkop duwt het printlint met daarop de inkt tegen de folie.

Deze techniek is ‘intermitterend’. Dat wil zeggen dat de verpakkingsfolie op de verpakkingslijn met tussenposen beweegt. Steeds als de folie stilstaat, ontvangt de printer een signaal van de verpakkingsmachine. Op dat moment zak de printkop, maakt contact met de folie en begint erop te printen door ‘hee en weer’ te bewegen. Hierna gaat de printkop terug naar boven en wacht op een nieuw startsignaal van de verpakkingsmachine om de actie te herhalen.

Thermotransfer-printers bieden je de mogelijkheid om in hoge resolutie (dat geeft optimale leesbaarheid) te printen op flexibele verpakkingsmaterialen, waaronder folie. Dat printen is niet beperkt tot barcodes of teksten; ook afbeeldingen worden direct mee geprint. Deze printers bieden ook de mogelijkheid tot meerbaansprinten. Moeten er dus meerdere versies van dezelfde productbedrukking worden gemaakt, dan kan dat tegelijk. Dat is wel zo efficiënt.

Om de integratie van optimale codering maximaal mogelijk te maken voor producenten, zijn er door Koenig & Bauer instapmogelijkheden voor diverse gebruikers gecreëerd. Wie weet zit er een goede optie voor jou tussen!