freelance factoring

Wat zijn de fiscale regelingen voor een ZZP’er

Als ZZP’er bepaal je mede zelf hoeveel loon je verdient. Voor een moeilijke en langere klus vraag je uiteraard een hoger loon. Wat je misschien nog wist is dat als ZZP’er gebruik kunt maken van verschillende fiscale aftrekmogelijkheden. In dit artikel hebben wij meerdere tips op een rijtje gezet.

De ondernemersaftrek

Als ZZP’er kom je in aanmerking voor meerdere aftrekposten. De ondernemersaftrek is echter een van de belangrijkste aftrekpost. Deze bestaat uit meerdere onderdelen:

  • Zelfstandigenaftrek: je mag in 2022 €6.310 euro van je winst aftrekken.
  • Startersaftrek: je mag als beginnende ZZP’er een verhoging van €2.123. Dit geldt echter alleen wanneer je voldoet aan de voorwaarden.

MKB-winstvrijstelling

Nadat je je de ondernemingsaftrek geregeld hebt kan je een gedeelte van de winst vrijstellen zodat je hier geen belasting over betaald. In 2022 is het percentage van de MKB-winstvrijstelling 14%. Niemand wordt hier buiten gelaten en daarom geldt dit voor alle ZZP’ers en ondernemers. Hierbij maakt het niet uit hoeveel uur je werkt. Je moet wel ingeschreven staan als officiële ondernemer.

Kleine ondernemersregeling

KOR oftewel kleine ondernemersregeling kom je voor in aanmerking als je minder dan €20.000 euro omzet bereikt. Je betaalt tot €20.000 euro geen btw aan de belastingdienst. Is je omzet echter meer dan dat je van tevoren had verwacht? Dit is geen groot probleem. Je moet aan de belastingdienst aangeven hoeveel meer omzet je hebt gemaakt en het gedeelte wat over de 20.000 euro gaat betaal je belasting over.

Drukte door loondienst

In dit artikel is alles heel makkelijk voor je op een rijtje gezet, maar het is allemaal wel wat moeilijker als het lijkt. Als ZZP’er of ondernemer ben je druk zat met je loondienst. Hierdoor vergeet je vaak je aftrekposten en je financiën. Hierdoor is het verstandig om te werken met freelance factoring.

Dit kan zorgen voor een aantal voordelen, omdat je zelf niet bezig hoeft te zijn met je facturatie.

  • Je bespaart tijd. Een bedrijf neemt je facturatie over zodat je hier geen tijd aan hoeft te besteden. Deze tijd kan je bijvoorbeeld gebruiken voor extra specialisatie.
  • Je pensioen wordt voor jou opgebouwd. Er komt een goed plan te liggen zodat jij op een normale leeftijd met pensioen kan.
  • Je rechten voor de WIA, werkloosheidswet en de ziektewet worden belangrijker en overzichtelijker.

Begin op de juiste manier

Weet als ZZP’er waar je recht op hebt en zorg dat je begint met genoeg voorkennis. Doe kennis op bij externe bedrijven over je financiën. Dit zorgt zowel voor minder lichamelijke als geestelijke klachten. Dit zorgt ook voor meer tijdsbesparing die kostbaar kan zijn wanneer je werkt als ZZP’er.